FRAUDERISICOFACTOREN (8 PE)
Verplicht PE-onderwerp 2017

Omschrijving

Het Algemeen Bestuur van de NBA vindt het van belang dat de controlerende accountant tijdens de risicoanalyse en planningsfase van de controle expliciet aandacht besteedt aan fraude. Daarom heeft het NBA besloten een training “Frauderisicofactoren” verplicht te stellen als onderdeel van de permanente educatie in 2017 voor alle openbaar accountants die werkzaamheden ten behoeven van de wettelijke en/of vrijwillige controles van de jaarrekening verrichten in het jaar 2017.

Onze training voorziet u naast de verplichte kennisoverdracht en actuele informatie van onze accountant en een intensieve praktijktraining van een doorgewinterde gedragstrainer, zodat u goed voorbereid aan de slag kunt.

Doel

In het NBA rapport ‘In het publiek belang” wordt in aanbeveling 4.4 het onderwerp fraude behandeld. Daarin is de verplichting opgenomen dat de accountant een cursus volgt op actualisering van de noodzakelijke kennis en vaardigheden om aan de verplichtingen inzake fraude te voldoen.

Het bestuur van de NBA vindt het van belang dat de controlerend accountant tijdens de risicoanalyse en planningsfase van de controle expliciet aandacht besteedt aan fraude, mogelijk frauderisico’s onderkent en ernaar handelt. Hierbij staan de volgende doelstellingen centraal:

Doelstelling 1
Het begrip en de bewustwording te vergroten van de accountant aangaande frauderisicofactoren, waaronder corruptie;

Doelstelling 2
De vaardigheden van de accountant vergroten in het analyseren van frauderisico’s en het vertalen daarvan naar de planning en uitvoering van de controle;

Doelstelling 3
De communicatieve vaardigheden van de accountant vergroten bij het bespreken van fraude in het opdrachtteam, met de cliënt en de Raad van Commissarissen.

Extendum heeft in samenspraak met PE-Academy een training ontwikkeld, waarbij is gekozen voor een E-learning via PE-Academy en een praktijktraining door Extendum. In de E-learning zal doelstelling 1 worden gerealiseerd; het begrip en de bewustwording vergroten van de accountant aangaande frauderisicofactoren. De praktijktraining van Extendum zal zich richten op de andere twee doelstellingen.

Doelgroep

Openbaar accountants die in 2017 werkzaamheden verrichten ten behoeve van wettelijke en/of vrijwillige controles van jaarrekeningen.

Inhoud

De verplichte PE-cursus Frauderisicofactoren bestaat uit een vaktechnisch kennisdeel (2 uur) en een toepassingsdeel (6 uur).

Het kennisdeel wordt online gevolgd via de cursus Frauderisicofactoren van PE-Academy.

Het toepassingsdeel bestaat uit het behandelen van praktijkcases. Er is een case uitgewerkt voor een Jachtbouw onderneming, waarbij de deelnemers de gelegenheid krijgen frauderisico’s te detecteren en te vertalen in de controleaanpak. De verschillende fasen in het controleproces worden hierbij belicht. Ook wordt geoefend in het communiceren binnen het opdrachtteam, de cliënt en de Raad van Commissarissen.

Inbreng van eigen praktijkcases wordt op prijs gesteld.

Tarief

€ 525 (exclusief btw) voor aangesloten kantoren van Extendum
€ 595 (exclusief btw) voor niet-aangesloten kantoren van Extendum

Datum en locatie

Wioensdag 21 februari 2018 in Soesterberg.

Tijden

09.30 – 16.45 uur (inclusief lunchpauze).

Accreditatie

NBA: 8 PE-uren

Docenten

De cursus wordt geleid door onze accountant de heer Cor Jonkers RA en gedragstrainer mevrouw drs. Anja Geerts-Poppelaars.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via opleidingen@extendum.nl. Indien u nog vragen heeft kunt uiteraard telefonisch contact met ons opnemen 088 55 123 00.

augustus 2018
M D W D V Z Z
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031