Payroll
VTB Payroll voor- en najaar | 45 kennispunten
Tijdens de Vaktechnische bijeenkomsten Payroll (voor- en najaar) wordt u als salarisadministrateur/adviseur/payroll professional op de hoogte gehouden van allerlei actuele ontwikkelingen. Deze hebben betrekking op personeelszaken, waaronder wijzigingen in belastingplannen, loonkostenvoordelen, subsidieregelingen, premies werknemersverzekeringen, Zorgverzekeringswet, transitievergoedingen, sociale zekerheid zoals Arbeid en Zorg, arbeidsongeschiktheid, Arbozaken en nog veel meer interessante en actuele onderwerpen.
‘Ik doe niet aan cao’s’
Over cao’s en bedrijfstakpensioenfondsen
Een groot deel van de Nederlandse werknemers valt onder de werkingssfeer van een cao of van een bedrijfstakpensioenfonds. De kans is dus erg groot dat een werkgever toch volgens een cao moet verlonen of premies dient af te dragen aan een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Een werkgever is hier niet altijd van op de hoogte. Een accountants- of administratiekantoor dat de loonadministratie verzorgt is doorgaans wel van het bestaan van deze algemene regelgeving op de hoogte.
Cao’s en BPF-en krijgen een steeds grotere rol en daarom is gedegen kennis over dit onderwerp onontbeerlijk. En met name over de risico’s wanneer een cao of BPF verkeerd wordt geïnterpreteerd. En wat is daarbij de rol van de accountant en de salarisadministrateur?
Kortom: deze cursus is een must voor iedereen die met een cao of bpf te maken heeft!
Een zzp-er in dienst?
Is het verstandig om door te werken met een zelfstandige?
De kranten staan er vol van: vanaf 1 januari 2025 kun je misschien niet meer werken met zzp-ers. Als gevolg hiervan dat je, ook als zzp-er, niet meer zeker bent. Termen als handhavingsmoratorium, Deliveroo, modelovereenkomsten, VBAR vliegen je om de oren. Wat betekent het precies? Is er sprake van schijnzelfstandigheid? In sommige gevallen misschien wel, en in sommige misschien niet. Daar zit natuurlijk ook de moeilijkheid. Wanneer kun je doorgaan, en wanneer is het verstandig om de relatie aan te passen.
(Lunch)webinar Turboliquidatie; de nieuwe wet
Op 15 november is de wet op de turboliquidatie gewijzigd. Dit brengt extra verplichtingen met zich mee. In 2 uur praten wij u bij over de consequenties van deze wetswijziging en de toepasbaarheid in de praktijk.
Webinar verzuim; ins en outs rondom een WIA-aanvraag
Naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde artikel ‘Een loonsanctie gekregen van het UWV. Wat nu’ van Marlou Werkmeester, werkzaam bij Extendum als vertrouwenspersoon en adviseur arbo & verzuim, hebben wij besloten meer uitleg te geven over de regels en mogelijkheden via dit webinar.
Wanneer een zieke werknemer bijna 2 jaar ziek is (week 88), krijgt hij/zij een brief van het UWV over het aanvragen van een WIA-uitkering. U als werkgever bent verantwoordelijk voor de begeleiding en ondersteuning van uw werknemer bij deze WIA-aanvraag. U zal door het UWV op de hoogte gehouden worden van de beslissing en eventuele bezwaarmogelijkheden.
Fiscale en civielrechtelijke aspecten van thuiswerken:
alles op een rij (webinar)
De uitbraak van het coronavirus heeft ons geleerd dat het in veel gevallen mogelijk is om werkzaamheden zowel op kantoor als in de thuisomgeving te verrichten. De verwachting is dan ook dat in de toekomst veel mensen kantoor en thuis als werkplek zullen combineren.
Er is inmiddels ook een initiatiefwetsvoorstel dat een recht op thuiswerken introduceert. In veel gevallen zijn de arbeidsvoorwaarden en de daarmee vastgelegde vergoedingen voor de door een werknemer ten behoeve van zijn dienstbetrekking te maken kosten, nog gebaseerd op het werken op een vaste arbeidsplaats. Indien een werkgever toestaat dat ook op andere plaatsen wordt gewerkt moeten die afspraken daarop worden afgestemd. Ook brengt het thuiswerken arbotechnische verplichtingen met zich mee.
Webinar Pensioenwet; en de gevolgen bij een fusie bedrijfsovername voor een pensioenregeling
Pensioen is geen eenvoudige zaak bij een bedrijfsovername. De hoofdregel is dat bij overgang van onderneming de pensioenregeling van de overdragende onderneming mee over gaat. Echter op deze hoofdregel zijn een aantal belangrijke uitzonderingen. Met name door de komst van de nieuwe Pensioenwet per 1 juli 2023 zijn de gevolgen (wellicht) nog groter.
Webinar Fiscale lijfrente regime’s door de jaren heen
Na het volgen van dit webinar bent u op de hoogte van alle fiscale lijfrente regime’s en krijgt u tips en trucs waardoor u op een andere manier een gesprekspartner kunt zijn voor uw relatie.
Bedrijfsfinanciering
Alles wat u moet weten voor een succesvolle financieringsaanvraag
Bij de cursus Bedrijfsfinanciering wordt de theorie gestaafd aan (anonieme) casussen die door de cursisten zelf zijn ingebracht. Aan de hand hiervan wordt de beoordeling, de rapportage en het financieringsproces behandeld.
Webinar VTB Payroll voorjaar
Waren de VTB Payroll locaties voor u te ver weg of heeft u door andere omstandigheden de VTB Payroll voorjaar 2024 moeten missen, dan biedt Extendum u nu eenmalig de mogelijkheid om deze cursus nog online te volgen, zodat u de updates van de VTB Payroll van dit voorjaar toch nog meepakt.
Tijdens de Vaktechnische bijeenkomsten Payroll wordt u als salarisadministrateur/adviseur/payroll professional op de hoogte gehouden van allerlei actuele ontwikkelingen. Deze hebben betrekking op personeelszaken, waaronder wijzigingen in belastingplannen, loonkostenvoordelen, subsidieregelingen, premies werknemersverzekeringen, Zorgverzekeringswet, transitievergoedingen, sociale zekerheid zoals Arbeid en Zorg, arbeidsongeschiktheid, Arbozaken en nog veel meer interessante en actuele onderwerpen.
Opfriswebinar Oproepkrachten
De oproepovereenkomst is een erg populair arbeidscontract. Echter sinds de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) wordt de positie van de oproepkracht steeds nadrukkelijker aan de orde gesteld. De coronacrisis heeft de gevolgen van de nieuwe wetgeving scherper in kaart gebracht.
In maart is dit voorstel naar de Raad van State gestuurd. Het nieuwe kabinet lijkt ook door te willen gaan met de gedachte om de oproepcontracten helemaal afschaffen en over te gaan tot een kwartaalurencontract. Totdat er een nieuwe wet in werking zal treden zal de oproepovereenkomst onverkort populair blijven bij werkgevers. En misschien daarna ook nog. Al met al is er veel aan de hand en moeten werkgevers goed op de hoogte blijven van wat wel en niet kan bij het aanstellen van oproepkrachten.
Bedrijfseconomisch ontslag en reorganisatie; een goede voorbereiding loont!
Het aantal faillissementen stijgt, de fiscus vordert Corona schulden, personeelstekort, hoge energieprijzen etc. Veel ondernemingen hebben het hierdoor niet gemakkelijk. Veel werkgevers nemen hun kosten onder de loep en moeten wellicht nadenken over het laten afvloeien van personeel of in het ergste geval, beëindiging van de onderneming.
Dit zijn ingrijpende besluiten die goed moeten worden voorbereid en tijdig worden gestart zodat een faillissement mogelijk voorkomen kan worden. Het gevolg is dat u moet onderhandelen met uw werknemers óf u kunt kiezen voor een ontslagroute via het UWV. In de cursus ‘Bedrijfseconomisch ontslag en reorganisatie’ gaan wij in op de verschillende procedures en brengen wij u op de hoogte van actualiteiten, zoals de nieuwe arbeidsmarkthervormingen, de WHOA en relevante jurisprudentie.
WAB Praktisch; puntjes op de i!
Vanaf 1 januari 2020 krijgen u en uw klanten te maken met nieuwe regels voor ontslag, flexwerk en het stelsel voor de WW-premie. Tijdens onze WAB cursus zijn wij dieper ingegaan op de 6 Kern-onderdelen; Oproepcontracten, Ketenregeling, Premiedifferentiatie Payrollmedewerkers, Ontslag en transitievergoeding. In deze bijeenkomst gaan wij de puntjes op de i zetten!